Månedens artist: Ingeborg Oktober

For albumet “Skjømmingsboka” fra 2018 ble Ingeborg Oktober tidenes yngste Spellemannspris-vinner i kategorien viser siden Lillebjørn Nilsen i 1974. Nå er hun aktuell med nytt album og bok, og har blitt mer rocka i musikkstilen. Ingeborg Oktober er månedens artist!

Ingeborg Oktober. Foto: Lars-Martin Hunstad

Advarsel: Denne artikkelen tar blant annet for seg temaet selvmord. Trenger du noen å snakke med? Mental Helses hjelpetelefon: 116 123. Hjelpetelefonen er et døgnåpent telefontilbud.

Fortell om deg selv som artist!

– Originalt har jeg jo jobbet mest med pop og visesang med nordnorske tekster, og den nye skiva som kommer i januar er det mer rock-prega. Tekstene står i sentrum, og jeg henter jo inspirasjon fra en rekke veteraner som Joni Mitchell, Leonard Cohen, PJ Harvey og Tom Waits — og nå i til den nye skiva i enda større grad fra mer tidsaktuelle artister som Courtney Barnett, Sharon van Etten - og ikke minst norske artister som Hilma Nikolaisen og Anne Lise Frøkedal. Sistnevnte klarte jeg til og med å få med på produksjonen av skiva.

Du har
gitt ut bok og laget forestilling med tittelen “Et fucka år”, og snart kommer albumet. Verkene tar for seg alvorlig tematikk (Ingeborg mistet eks-kjæresten til selvmord, red. adm). Hvordan har det vært å arbeide med dette gjennom musikken og tekstene dine?
Det har gått mye opp-og-ned, men kjentes viktig og riktig hele veien. Jeg opplevde et stort personlig tap, og forsøkte å reagere med å skape mening i det meningsløse. Som jeg skriver om i boka, tror jeg at det er nettopp det å skape som gir oss mening og verdi - og at dette kan være å skape våre egne relasjoner, å skape kunst, å skape løsninger på situasjoner eller å skape våre egne tanker. Alt dette kan gi livet mening.

Hva er planene framover?
Den 3. desember slipper vi singelen “2018”, som handler om selve året etter han døde. I januar slipper vi selve skiva på vinyl. Ellers blir det ingen turné med det første, men jeg håper at folk kan få mest mulig ut av boka og albumet inntil videre. Og mest av alt håper jeg at skiva kan forebygge selvmord. Kanskje til og med være med på å redde liv. 

Følg Ingeborg Oktober:
Facebook
Instagram
Spotify