Månedens artist: Ohnesorg

Månedens artist i juli er Ohnesorg fra Oslo, et politisk bevisst band med fengende sanger som sier noe om samfunnet vi lever i. De gav nylig ut sitt andre album “Retten til byen” på Plateselskapet No. 13, synger om Oslo slik det en gang var, husokkupasjoner, forbudt kjærlighet, drømmer om en verden uten grenser og tapte revolusjoner.

Ohnesorg. Foto: Rakel Emilie Emhjellen Paulsen

Ohnesorg. Foto: Rakel Emilie Emhjellen Paulsen

Vi har snakket med vokalist Elida Høeg, som kan fortelle om mange spennende planer i tiden som kommer.

Fortell om dere selv!
Vi er et politisk viseband fra Oslo, som består av Jenny på klarinetter, Martin på perkusjon, Rudolf på gitar og Elida på vokal. Vi har gitt ut to plater på plateselskapet nr. 13, Sanger for Rastløse i 2018 og Retten til byen nå i 2021. Navnet vårt har vi etter den tyske studenten Benno Ohnesorg som ble skutt og drept av sivilpoliti under en demonstrasjon i 1967. Etternavnet hans betyr sorgløs. Drapet på Ohnesorg ble en av katalysatorene for den tyske studentbevegelsen, som er en inspirasjon for oss. 

Hva er planene framover?
Vi skal spille på Karlsøyfestivalen i Troms den første uka i august, det gleder vi oss veldig til. Til høsten skal vi være med på en konsertforestilling kalt Vi skal storme himmelen, i forbindelse med at Pariserkommunen fyller 150 år. Forestillingen er i samarbeid med Sosialistisk kor, og skal spilles på Sagene festivitetshus. Det kan bli veldig fint, tror vi. 

Dere har jo skrevet om mange sosiale og politiske tema, som arbeiderkamp, boligmarked og tapt revolusjoner. Hva er neste kampsak på agendaen?
Død over el-sparkesyklene! Sleng dem i en haug og tenn på! Neida. Men de er et typisk eksempel på noe som gjør hverdagen i byen mer komfortabel for noen, men mer utrygg for andre. Alle må kunne gå i gatene uten å være redd for å snuble over en sparkesykkel eller bli påkjørt av en. Det er en av de små tingene som er med på å avgjøre hva slags by Oslo skal være, og hva hvordan vi skal leve sammen her. Egentlig er det en kul teknologi, som teoretisk sett kunne ha blitt brukt til å lage mer grønne og bilfrie byer. I stedet har det blitt et eksempel på hvordan bra ting gjerne ender opp med å ødelegge når det er privat profitt som setter rammene for bruken av den. 

Hør Ohnesorg her.

Følg Ohnesorg:
Facebook
Instagram

Ohnesorg fra live-opptreden på Kroloftet. Bandet består av Rudolf Terland Bjørnerem på gitar, Martin Ulvin på perkusjon, Elida Høeg på vokal og Jenny Berger Myhres på klarinetter. Foto: Brage Aronsen

Ohnesorg fra live-opptreden på Kroloftet. Bandet består av Rudolf Terland Bjørnerem på gitar, Martin Ulvin på perkusjon, Elida Høeg på vokal og Jenny Berger Myhres på klarinetter. Foto: Brage Aronsen