Månedens artist: Janove Ottesen

Janove Ottesen er høyaktuell med gjenforeningen av Kaizers Orchestra, som solgte ut 56 (!) konserter til sin comebackturné i 2023 - og med det vil over 80 000 fans få med seg konsertene! I høst ga de ut samleplata, Greatest Hits, og i 2022 slapp Janove soloalbumet, Fullmånehymner. Nå skal han dele sine beste låtskrivertips med Norsk Viseforum, og vi er mildt sagt, begeistret!

Foto: Arne Bru Haug

Foto: David Garmin

Kaizers Orcherstra er vekket til live igjen - til enorm entusiame blant gamle og nye fans! Hva kan vi forvente oss av Kaizers i 2023? 
Godt spørsmål. Vi har akkurat hatt vår første øving på ti år, og den overgikk forventningene med god margin. Låtene satt utrolig bra allerede etter et par gjennomkjøringer. Det kjentes til og med som at vi kommer til å spille bedre og ha flottere sound enn noen gang. Vi har tross alt lært litt og utviklet oss mye i de 10 årene vi ikke spilte sammen, gjerne gjennom nye erfaringer i andre prosjekter. Vi ser ikke så mye bakover. Vi ser fremover. Så kanskje dere kan forvente dere et ganske offensivt rockeband? Time will show… :)

Vi har hørt masse på Fullmånehymner på kontoret! Har du videre planer med solokarrieren eller er det kun fokus på Kaizers nå?
Så gøy! Den platen har en egen vibe og ro over seg. Helt fra første låt ble komponert på vårt landsted på Vanse under fullmånen i september 2021, til ferdigstilling i Ocean Sound Studio på Giske i desember samme år.

Jeg gjorde en veldig voksen og stilig turné på alle de fire største spillestedene i Norge. Olavshallen i Trondheim, Grieghallen i Bergen, Operaen i Oslo og Konserthuset i Stavanger. En flott avslutning på solokapittelet for denne gang. På samme måte som Kaizers Orchestra ble lagt på is, så legger jeg nå solokarrieren på is. En vakker dag tiner den nok igjen.

Du skal holde låtskriverkurs for oss 29. januar, og vi i Norsk Viseforum er jo særlig opptatt av tekstformidling! Kan du dele et godt råd til låtskrivere som synes det kan være vanskelig å skrive tekster på norsk?

Det stemmer. Jeg gleder meg! Det å være en kreativ og skapende person, eller artist, er mest en livsstil, en holdning - en væremåte som gjennomsyrer alt man holder på med. Satt på spissen kan man kun gå to veier.

Enten den veien som de fleste går, som ofte er den kommersielle veien med stor konkurranse, eller gå den andre veien som ingen andre går, hvor det ikke er samme konkurranse, men hvor utfordringen er å skape noe nytt som ingen har gjort før. Den ene veien er ikke enklere enn den andre, men hvilken retning frister deg mest? Hva resonnerer inni deg når du ser for deg de to alternativene?

Hos meg var det å gå min egen vei, lage egen type musikk, unik instrumentering, arrangement, språk, dialekt, osv. Man kan lage like treffende og rørende tekster som er fiktive, ref «Hjerteknuser» som de sanne tekstene som f.eks «Bak En Sky Heim». To ulike låter som jeg har laget, som kommer fra to ulike steder hva gjelder tekstskriving. Dette må vi prate mer om… :)

Foto: Arne Bru Haug

Det må vi! Vi kan ikke vente med å dykke dypere inn i skriveprosessen din, og høre hvordan du tenker!

Søndag 29. januar holder Janove låtskriverkurs på Tou Scene i Stavanger. Kurset arrangeres sammen med Haugesund Viseklubb og Egersund Visefestival.

Hjemmeside - Janove

Hjemmeside - Kaizers Orchestra

Facebook - Janove

Facebook - Kaizers Orchestra

Instagram - Janove

Instagram - Kaizers Orchestra