Månedens visevenn: Eivind Jul Wibe Fiksdal

Eivind Jul Wibe Fiksdal er musikkelsker, og som artist og komponist slapp han rett før jul en duett med Hanne Sørvaag. Som leder i Haugesund viseklubb, har har han bidratt til et aktivt visemiljø i byen, og i helgen arrangerte de låtskriverkurs med Janove Ottesen, sammen med Norsk Viseforum og Egersund Visefestival, i Stavanger. Møt månedens visevenn!

Foto: Hanne Cathrine Fagerland

Hei Eivind! Fortell om deg selv og ditt virke i visens verden!

Jeg ble bokstavlig talt født inn i en viseverden. Pappa var musiker, visevenn og sosial - så huset vårt var stadig vertskap for musikere på turnéstopp i Stavanger. Det er her min "musikk-elsk" kommer fra. Som komponist og artist har jeg de siste årene jobbet tett med poet Karianne Arntzen fra Sandnes. I prosessen med å nå ut til publikum fant jeg en arena på de ulike viseklubbene på Vestlandet. Ikke minst Ogna Scene, hvor Hans Berge Stokkeland har skapt et magisk rom for musikkformidling og mottak. Haugesund har stempel som viseby, både som hjemby til flere av landets største poeter og viseartister, men også med egen Vise- og lyrikkfestival. Viseklubb var eneste som manglet. Jeg tok ansvar for et par år siden, og nå har vi konserter og kurs, både alene og sammen med Norsk Viseforum og andre viseklubber.

Foto: Hanne Cathrine Fagerland

Har du noen høydepunktet fra tida i visemiljøet?

Foto: Hanne Cathrine Fagerland

Konserten og låtskriverkurset vi i Haugesund Viseklubb arrangerte med Malin Pettersen for et par år siden, står for meg som et klart høydepunkt. Også temakveldene der vi har invitert lokale låtskrivere til å bidra med egne viser/tekster har vært aldeles strålende. Både unge og eldre har møtt opp for å formidle. Det er jo det vi prøver å oppnå med en viseklubb: å gi byen et levende miljø for tekstformidling, en scene til de som ønsker å møte et publikum - og ikke minst en arena for læring og erfaring. 

Hvilke viseartister lytter du til nå og hvorfor?

Jeg hadde den æren å få spille på Egersund Visefestival i fjor sommer. Da var jeg innom en konsert med Daniela Reyes. Altså! Den jenta der. For en formidlingsevne. Kommer stadig tilbake til hennes debutalbum, og gleder meg til mer. Jeg prøver å holde meg oppdatert på lokal musikk. Ellers lytter jeg alltid bredt og sjangerfritt, for inspirasjon til egen musikk. 

Live fra Festiviteten i Haugesund. Foto: Hanne Cathrine Fagerland