Månedens klubb: Harstad viseklubb

Harstad viseklubb er en helt nyoppstartet viseklubb der utøvere i alle aldre kan få presentert sitt materiale. De er opptatt av at det skal være stor takhøyde og toleranse innenfor sjangeren, og planlegger visekvelder hver sjette uke. Vi tok en prat med Sigrun Loe Sparboe.

Fortell litt om klubben og hva dere driver med?

Det var Per Kai Prytz som tok kontakt seint i fjor høst med ambisjoner om å starte viseklubb i Harstad. Han fikk satt sammen et styre som består av ei bra sammensetning mennesker som er lidenskapelig opptatt av musikk og som tilfører klubben ulik kompetanse. Samtlige er låtskrivere og utøvere, men på ulikt plan og med litt ulik tilnæring til visa. Vi arbeider 100% frivillig, som jeg tror de fleste klubbstyrene gjør.

Vi har som formål å skape en arena og et forum for utøvere og komponister innenfor sjangeren hvor man kan få frem nye talenter og hvor utøvere i alle aldre kan få presentert sitt materiale. Det skal være stor takhøyde og toleranse innenfor sjangeren, slik at vi favner bredt - alt fra helt tradisjonell visesang, til musikk som grenser litt mot andre sjangere. Men hele tiden er vi opptatte av den bærende teksten.

B.v. Sigrun Loe Sparboe, Per Kai Prytz, Øystein Drøsshaug

F.v. Runa Bergsmo og Simon Dankertsen. Foto: Andreas Isaksen

Hvorfor ville du starte en viseklubb i Harstad?

Jeg ville være med å lage viseklubb fordi det er noe jeg absolutt synes byen vår trenger. Vi har et par større, fine scener i Harstad, men mangler en intimscene av dette slaget. Jeg synes også det er spennende å skape en arena for nye låtskrivere, for å vise frem musikken sin. Det vil være en berikelse både for utøverne og for å publikum. Viseklubben er for alle som liker visemusikk eller er nysgjerrig på ny musikk som skrives i Harstad, innen denne romslige sjangeren.

Det er altså en klubb og scene hvor unge og eldre talenter, uetablerte og også  mer rutinerte låtskrivere, kan komme å spille sin musikk for et lyttende publikum. Vi tenker at dette er stimulerende både for harstadværinger som driver med låtskriving, men og for folk som bor i byen og som vil få oppleve nær og ekte musikk fri for staffasje og stress.

Vi har allerede erfart at unge «singer-songwriters» nede i 16 år-alderen og eldre talenter på nærmere 70 år, nå har en seriøs arena å vise frem sin musikk på. Og at publikum opplever tilbudet som en berikelse.

Viseklubben vil bidra til å videreføre visetradisjonen som har stått så sterkt i vår kultur, og stimulere unge, eldre og de midt i mellom til å skape. Vi tenker at viseklubben er viktig for kulturbyen Harstad, at det vil være en berikelse for byens befolkning, og en fin måte å komme sammen på.

Fotokollasj: Bente-Lill Dankertsen


Hva er planene for året?

Vi er en temmelig nyoppstarta klubb og må gjøre oss noen erfaringer, men vi har i første omgang planlagt å ha visekvelder hver sjette uke. Vi benytter et stemningsfullt og lunt lokale på Nordic pub som er som skapt for visekvelder. Vi vil være en klubb som både er en arena hvor sangskrivere kan komme å fremføre sine låter og historier, samt en som arrangerer full-lengdes konserter. Nå jobber vi endel mot å søke støtte til å lydanlegg i klubbens eie.

På programmet for året står nå konsert med Terjer Nohr,  De ubrukelige, Sigrun Loe Sparboe og Seint oppe tidlig. Annen hver gang vil det være en slags åpen scene hvor vi inviterer sangskrivere direkte eller oppfordrer til å ta kontakt, om de vil komme å spille sangene sine. Vi har bare rukket å ha en kveld, 28. februar. Det ble en super debut og masse publikum med lovord! Neste er tidlig april og vi gleder oss!