Månedens klubb: Viseklubben Maja

Viseklubben Maja har arrangert visekvelder i snart 20 år! De har tredelte visekvelder med allsang, kveldens artist og åpen scene. Vi tok en prat med Odd Jostein Haugen om høydepunkter og framtidsplaner.

Fortell litt om klubben og hva dere driver med?

Viseklubben Maja ble stiftet i april 2003. I formålsparagrafen vår står det at klubben skal være et møtested for viseutøvere og viseinteresserte i alle aldre. Klubben skal også bidra til opprettholdelse og fornyelse av norsk visetradisjon, og være et møtested for utveksling og framføring av gamle og nye viser.

Vi har visekvelder en gang hver måned, og visekveldene er tredelt, med allsang, kveldens artist og åpen scene.

Foto: Georg Gjessen

For mange av de faste deltakerne er allsangen en viktig del av arrangementet. Vi trykker da opp hefter med kjente sanger, og har med en eller flere musikere som akkompagnerer. Visekveldene starter gjerne med allsang, og det kan også brukes til å fylle inn mellom de andre innslagene.

Kveldens artist kommer som oftest fra Trondheim og omegn, og er utøvere på et rimelig godt nivå. Mange framfører også eget materiale, og disse minikonsertene kan ha en varighet fra 40-60 minutter. Noen ganger har vi også hatt artister som har reist litt lenger. Det kan være artister som kommer for å opptre som en del av en promoteringsturné i forbindelse med en plateutgivelse, og vi har hatt besøk av både Tom Roger Aadland og Sigrun Loe Sparboe.

Åpen scene er et lavterskeltilbud for de som har lyst til å prøve seg som viseutøver på en scene, foran et publikum. Utfordringen vår er at de faste deltakere våre blir stadig eldre, og det er vanskelig å trekke til seg yngre folk. 

Foto: Georg Gjessen

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Høydepunkter var det selvfølgelig da viseklubben var vertskap for NVFs landsmøte i 2006 og 2013. Ellers så var det en spesiell visekveld, da klubben fortsatt var ganske ung, da Jan Ero Olsen satt blant publikum. Åpen scene ble litt utenom det vanlige den kvelden. Et annet høydepunkt var det også da vi feiret 10-års jubileum i 2013. Vi hadde leid oss inn som en del av «Bakklandsdagene», der vi fikk komme inn for å arrangere visekonsert med Finn Kalvik. Men hver visekveld kan være et lite høydepunkt i seg selv, og det er mange konserter med kveldens artist som sitter i hodet i lang tid.



Hva er planene framover?

Vi hadde visekveld onsdag 11. mars 2020 – dagen før Norge ble stengt, og etter det har det vært litt tungt å komme i gang igjen. Videre hadde vi tre visekvelder i 2021, og hittil har vi hatt én visekveld i 2022.  I høst skal vi prøve å komme i gang igjen med månedlige visekvelder, så det er bare å håpe på at det fortsatt er noen som kommer for å ta del i det tilbudet vi tilbyr. Ellers ser vi fram til at vi får besøk av enda en platelanseringsturné, i februar 2023. Denne gangen er det Johanna Seim og Sjur Nyvold som kommer.

Også har vi 20-års jubileum nå til våren som kommer, så det må markeres!