Månedens klubb: ViseBasaren

ViseBasaren holder til i Bergen og har kun eksistert i et knapt år. De har derimot store planer om at deres ukentlige konserter og konseptet “Norsktoppen” skal stå seg i mange år framover. Vi tok en prat med styreleder og ildsjel, Janicke Vindenæs Karlsen.

Foto: Janicke Vindenæs Karlsen

 Fortell litt om klubben og hva dere driver med?

ViseBasaren er ung, bare knapt ett år gammel, men vi har planer om å bli både institusjonell og gammel her i Bergen hvor vi holder til!

Helge Jordal og Stein Inge Brækhus. Foto: Janicke Vindenæs Karlsen

Høsten 2022 startet vi prosessen med å komme i gang, etter et initiativ fra Dagfinn Iversen. Dagfinn har vært en kjent og kjær figur i musikkmiljøet på Vestlandet i mange år og har en lang karriere som visesanger og låtskriver. Flere av de nydelige låtene hans har i perioder ofte vært å høre på radio og en har til og med rukket å være med på det legendariske programmet Norsktoppen. Han er også vokalist og gitarist i  «husbandet» vårt sammen med eminente profesjonelle musikere som Christian Øvreaas, Bjarte Aasmul og Stein Inge Brækhus.

Vi arrangerer konserter hver torsdag og selv om husbandet utgjør stammen i virksomheten vår så har vi stor variasjon på scenen, med ulike gjester, alt fra helt unge med lite erfaring til mer kjente fjes og profesjonelle artister. Innimellom inviterer vi også mer kjente artister, artister med et spennende uttrykk eller bautaer innenfor norsk musikk til å kjøre hele konserter. I tillegg til dette arrangerer vi ulike temabaserte konserter for å hylle enkelte artister, epoker eller som en av våre store suksesser, det vi kaller for Norsktoppen. Da inviterer vi inn 7-8 artister (utenom bandet) til å synge 2-3 av sine favortittlåter fra Norsktopplistene. Mange av artistene vi inviterer har også hatt egne låter på listen. Dette er konserter med stort spenn i både tidsepoker, sjanger og uttrykk, så disse kveldene er det show for både publikum og artister. Denne varianten har vi også store planer om å ta «ut på veien», så kanskje kommer vi plutselig til en plass nær deg?

Janicke Vindenæs Karlsen. Foto: Sigrid Helle Hansen

Med så stor aktivitet som vi har, så blir det også selvsagt mye administrativt arbeid og dette holder styreleder (eller som hun ofte kaller seg selv; «potet og ildsjel»): Janicke Vindenæs Karlsen en stø hånd på. Janicke har lang erfaring fra prosjektledelse og eventorganisering. I tillegg så elsker hun musikk og sier at det er medisin i hver tone som blir spilt live, og mener bestemt at mange flere skulle unne seg en liten hverdagsluksus som det kanskje etter hvert er blitt å gå på konsert.

Vi prøver også å holde prisene på konsertene så lave som mulig slik at flest mulig skal ha anledning til å unne seg noen «fritimer» med musikk i uken.

 

 

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid? 

Vi synes jo nesten det er et høydepunkt hver eneste torsdag, men det er klart at det er stas når vi ser en fullpakket sal og både tårer, smil og latter sitter løst hos publikum, da er det ekstra fint å holde på med det  vi gjør.

Selv om vi bare har holdt på i et års tid, så har vi allerede veldig mange høydepunkt å se tilbake på. Det er så fint når vi ser artister som er ukjente, men som bare eier publikum fra første tone, og som overrasker når de formidler egne (og andres) låter.

Samtidig er det også veldig stor stas når vi får erfarne og mer kjente artister på scenen som synger live alle de sangene vi før bare har hørt gjennom et musikkanlegg.

Skal vi måtte peke ut en enkelt ting så må det være Norsktoppen konsertene våre, men kikk gjerne innom vår Wall of Fame på nettsiden vår, hvor vi viser hvilke artister som har vært hos oss, så skjønner du gjerne hvorfor det er vanskelig å bare velge et høydepunkt! 

Norsktoppen #2. Foto: Vemund Grimstad

På bildet fra venstre: Kjersti Bergesen, Tor Bjarne Bjelland, Linda Ekeland, Dagfinn Iversen, Atle Nielsen, Kristin Bergsvik Skilbrei, Egil Eldøen

 Hva er planene framover?

Vi har mange drømmer og mange mer konkrete planer. Først av alt skal vi fortsette å levere konserter av høy musikalsk kvalitet, hverdagskonsertene og festkonsertene, konsertene hvor du kan senke skuldrene og konsertene som får det til å bruse.

Vi skal fortsette å søke etter de unge talentene og gi dem muligheten til å forsøke seg på scenen med erfarne, profesjonelle musikere.

Vi skal ta vare på visetradisjonen, og vi skal utfordre den.

Vi skal hente inn enda flere både kjente og mer ukjente stemmer og vi skal hente tilbake noen som vi allerede har hatt på scenen vår.

Vi skal fortsette arbeidet med å lage et levende visemiljø i kulturbyen Bergen og jobbe for at publikum finner veien i enda større grad enn i dag.

Hos oss er alle velkommen!

Bandet og Helge Grønhaug. Foto: Janicke Vindenæs Karlsen