Månedens klubb: Skedsmo Viseklubb

I det gule, verneverdige trehuset, som huser Lillestrøm Kulturpub finner du Skedsmo Viseklubb. Det er en av landets eldste aktive viseklubber, neste år fyller de 50 år.

Vi har snakket med styreleder, Tatjana ‘Vega’ Johansen

Fortell om klubben og hva dere driver med?
Skedsmo Viseklubb ble startet opp i 1972, og holder i dag til på Lillestrøm Kulturpub hvor vi har våre faste tirsdagsøvinger på Viseloftet. Det er en mangfoldig gjeng som møtes i det som er hjertet i viseklubben, og som vises i det varierte repertoaret vårt. På Viseloftet har vi ikke bare fellesøvinger. Vi kan også låne Viseloftet til egenøving. Der har vi gitarkurs, låtskriververksted, interne konserter og sosiale kvelder m.m. Det er på Kulturpubens scene vi holder de fleste av de offentlige konsertene våre. Ellers så oppmuntres medlemmene våre til å delta på kurs og seminarer for å få nye impulser.

Viseklubben er i dag, med få unntak, en ren utøverklubb som arrangerer konserter (også allsang) og Åpen mikrofon. I tillegg kommer oppdragene vi har på institusjoner m.m.

Viseklubben har som formål å fremme visen som musikalsk utrykk. Vi ønsker å bære viseskatten videre samt å utfordre grensene for hva en vise kan være. Vi er opptatt av sangglede, samspill og utvikling. Sammen blir vi rett og slett bedre. Jeg tror jeg snakker for mange når jeg sier at Skedsmo Viseklubb er et fantastisk sted å være. Her er det plass til alle. Det gjør meg glad og stolt å være i en viseklubb som har så mange fine og dyktige visesangere.

På Viseloftet er det godt å være. Her planlegges nok en konsert. (Foto: Vega Lind)

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?
Det er sikkert mange høydepunkter som kunne nevnes, men det er spesielt temakonsertene vi hadde på 2000-tallet som det går gjetord om, i og utenfor viseklubben. Stadig vekk får jeg høre om den fantastiske Bellmann-aftenen, som var før min tid. Der kombinerte man mat og kåseri med utgangspunkt i Bellmanns musikk. Andre temakonserter som ble holdt var om Prøysen og Taube.

Hva er planene framover?
Det er uoversiktlige tider med korona, og vanskeligere å planlegge programmet for neste år, men to datoer er klare. Onsdag 15.02 arrangerer vi 1 av 3 «Åpen mikrofon» før sommeren, og onsdag 11.05 slår vi på storvisegitaren og feirer oss selv med jubileumskonsert på Lillestrøm Kultursenter. Det blir også allsang- og temakonserter på Kulturpuben. Jam, intimkonserter, gitarkurs, låtskriververksted m.m.  I tillegg er vi i gang med å planlegge et samarbeidsprosjekt med to andre viseklubber som vi gleder oss veldig til. Det vil komme mer informasjon når alt er på plass. Men alle planene påvirkes av hvordan smittesituasjonen er. Vi planlegger for at vi skal kunne gjennomføre planene, men det finnes ingen garantier. Den som hadde en spåkule…

Aino Aasland-Tveit og Per-Arne Brunvoll viser hva de har lært sammen med trommeinstruktør Antonio Torner på Sanner Hotell, Gran, i mars 2018. Foto: Vega Lind