Månedens artist: Ingvild Homme

Ingvild Hommes vei inn i musikken var via morens kronisk ustemte gitar. I den fant hun fram til sine første melodier, i skjul. Der inne, i historiene, fant hun sitt eget rom. Nå er hun ute med sitt tredje album; Detta lyset. Møt månedens artist!

Foto: Signe Luksengaard

Hei Ingvild! Fortell litt om deg selv som artist!


Ja! Jeg skriver på norsk, og har egentlig gjort det i mange år før jeg begynte å synge tekstene. Jeg skriver mye i perioder, litt mindre i andre perioder, men det å plassere opplevelser, og uttrykke seg gjennom å skrive har vært veldig viktig i livet mitt. Det var noe jeg måtte, et behov for å ha dette rommet, som var mitt, hvor det var jeg som definerte. Og fortalte. Det er utgangspunktet for at jeg driver med musikk, også. Det starta med å hekte min mors gitar ned fra veggen, en kronisk ustemt sak som mangla en streng eller to, og så satt jeg der i skjul. Klimpra litt og fant fram til melodier, og nynna, eller helst hviska, den samme frasen om og om igjen. Til jeg syns det ble riktig. Det var skumle saker, syns jeg! Som om hva som helst kunne skje, når jeg satt der og lytta.

Foto: Signe Luksengaard

Jeg begynte samtidig å bli veldig glad i musikk og hadde mine artister, som man gjerne har i tenåra. Jeg oppdaga at det var mulig å finne mine egne opplevelser i andres musikk, spesielt i Ane Brun sin musikk opplevde jeg at hu formidla det jeg kjente på en utrolig presis og trøstende måte. Og hu var jo norsk! Det inspirerte meg, gjorde at jeg begynte å lage sanger, noe på norsk og noe på engelsk, og der fant jeg på en måte min verden. Det var lettere for meg å skrive på engelsk og skjule ting litt, i starten. Men så er det sånn at jeg har hatt et ønske om å skrive direkte, og ikke pakke inn, ikke gjemme noe. Det  å skrive på norsk samsvarer med det jeg vil med musikken. Så var det litt dikt og sånt, blant annet av Inger Hagerup, som jeg satte melodier til, og etterhvert kom de første låtene på norsk. Så ble det veien inn i musikken.






Gratulerer med ny skive! Fortell litt om skriveprosessen og om selve skiva?

Takk for det! Stemme lengter var min første plate, og Kom nærmere nummer to. Dette er mitt tredje album, og ble sluppet 3.mars. Albumet har fått tittelen Detta lyset, og snakker om alt detta lyset, som siver inn, fra alle kanter.

Det er en årstidstanke ved det. Jeg tenker litt på det som at prosesser i meg har fått hver sin farge, sin egen plate, sin egen lyd. På første plata handla det om å tørre og vise seg, få fram lyden, stemmen sin, den man er. Kom nærmere handler mer om kommunikasjon med andre, relasjoner, det å være ærlig med andre. Detta lyset forteller om opplevelsen av å stå midt i lyset, også ser man at kanskje ikke andre ser at det er der man er: Ingen jubler, ingen feirer, ingen roper om målstrek og seier. Ingen ser hvor lyst det er her i det grå. Det skjer i det stille, men det er fint å sette fingeren på det, løfte det opp, til det store det er. Å oppleve verden sånn. Lys og ny, åpen.  

Samtidig er det mye barndom i plata, opplever jeg. Ikke ennå en favn presenterer en dialog med sitt yngre jeg, for eksempel. Stor og sterk er jo også en barnlig tittel, og handler om å gi slipp på den man tenkte at man skulle bli, og å tørre å bli noe nytt, noe man ikke vet hva er, om å ikke holde fast på en tidlig illusjon om hvem man ønsker å være. Det er noen indre dialoger i musikken som handler om å gi slipp, om å slippe til noe nytt, gi plass til mer i livet enn barndom og den man var. At man kan være mer, og oppleve mer og noe annet, enn det man visste om som barn.

Kjetil Steensnæs er med og produserer plata sammen med meg, og har vært veldig viktig for de to nyeste platene. Det har blitt et godt og viktig samarbeid!

I studio under innspillingen av albumet. Fra venstre: Christer Slaaen, Kjetil Steensnæs, Ingvild Homme, Andreas Løwe.

Foto av Nikolai Grasaasen.

Kan vi høre deg live noe sted framover? Hva er planene for våren og sommeren?

Ja, jeg har releasekonsert i hjembyen, Skien, på Ibsenhuset 21. mai, og spiller duo i Bærum 20.mai. Jeg har med meg Christer Slaaen på gitarer og kor, og pianist Andreas Løwe når vi spiller trio. Vi er er i gang med øvinger, og det er veldig fint å få formidle plata sammen med to av dem som har vært med i prosessen med å lage de siste to platene mine. Hovedparten av konsertene er lagt til høsten. Turnélista publiseres på sosiale medier, og så følg med der!

Ingvild Homme - Instagram

Ingvild Homme - hjemmeside