Månedens visevenn: Odd Nordeide

Odd Nordeide er medlem av Skedsmo viseklubb, og mange kjenner ham som en del av visedueon “Odd og Vega”. Han leder låtskrivererksted og fasiliterer åpen scene - møt månedens visevenn!

Foto: Vega Lind

Hei, Odd! Fortell om deg selv og ditt virke i visens verden!

Jeg heter Odd Nordeide og er 52 år gammel. Jeg er født i Bergen, men bor i Oslo. Jeg ble en del av visebevegelsen da jeg oppdaget Skedsmo viseklubb høsten 2015. Per-Arne Brunvoll var leder av viseklubben på det tidspunktet, og han var viktig for å skape et miljø med åpenhet, inkludering og takhøyde. Miljøet i viseklubben appellerte til meg.

Odd på låtskriveraften. Foto: privat

Jeg har spilt gitar og sunget i mange år, men begynte å skrive og fremføre egne viser da jeg ble en del av det kreative og levende visemiljøet. I visebevegelsen er jeg med å fasilitere åpen scene i Skedsmo viseklubb 6-8 ganger i året. Jeg leder også låtskriververksted én gang i måneden. I begge disse aktivitetene heier vi og hjelper frem andre visekunstnere, uavhengig av ferdighetsnivå. Alle er velkomne på våre arrangementer. Vi lytter, inkluderer og gir folk en scene og mulighet for utvikling hvis de ønsker det.

Jeg er også en del på scenen i forskjellige sammenhenger, av og til som soloartist, men mest som en del av viseduoen "Odd og Vega". Vi skal ha konsert på det flotte nye biblioteket i Lillestrøm, 26. april, der vi skal fremføre våre tonesettinger av Sigmund Skard sine dikt. Vi kommer begge fra poesiens verden, og gleder oss derfor til å løfte frem disse diktene.

Odd og Vega. Foto: Anne Helene Gjelstad.

Har du noen høydepunkter fra tiden i visemiljøet?

Det er mange. Jeg forsøker å få med meg de fleste arrangementene som avholdes i regi av Norsk Viseforum. Vi har hatt mange flotte seminarer med dyktige kursholdere. Høydepunktet må være låtskriverseminaret med Jan Eggum på Ogna Scene, i regi av Jæren viseklubb.

Et høydepunkt som viseartist, var Skedsmo Viseklubb sin jubileumskonsert der de feiret 50 år som aktiv viseklubb for fullsatt sal på Lillestrøm Kultursenter. Andre høydepunkt, har vært konsertene duoen "Odd og Vega" har gjort i Emmanuel Vigeland mausoleet. Mausoleet, med Vigeland sine fresker på vegger og tak, en fantastisk akustikk og etterklang på opptil 20 sekunder, har vært perfekte rammer for vårt musikalske uttrykk.

Foto: Stian Tandberg

Hvilke viseartister lytter du til nå og hvorfor?

Jeg er ganske altetende når det gjelder musikk, men er veldig opptatt av tekst.

Av norske viseartiser liker jeg Stein Torleif Bjella, Vamp, Fabel, Jan Eggum og Marthe Wang, for å nevne noen. Jeg liker disse på grunn av de gode tekstene og deres evne til å fortelle historier på en interessant og fengende måte. Svenskene har en stor viseskatt, og her er noen av de jeg hører på: Bo Kaspers Orkester, Fred Åkerstrøm, Kent, Håkan Hellstrøm, Olle Adolphson, Stina Nordenstam og Anna Ihlis. Dette er artister som åpner hjertet mitt.

Internasjonalt er Tom Waits og Sufjan Stevens to av mine favoritter. Tom Waits har kreativitet og humor, mens Sufjan Stevens er en lavmælt poet som har spisskompetanse når det gjelder å arrangere låter.