Månedens klubb: Drammen Viseklubb

På 70-tallet hadde Drammen en aktiv viseklubb, men det var ikke før i 2004 at aktiviteten igjen skulle tas opp. Dagens medlemmer dyrker viseinteressen videre, med ukentlige klubbkvelder bestående av samspill, konserter og kurs. I tillegg har de skjenket Drammen en vise om byens egen «nasjonalrett», Pølse og bløyta! Vi tok en prat med leder, Toril Sivertsen Tørmoen.

Viseklubben utenfor øvingslokalene i Strømsfjerdingen i Drammen. Foto: Chrizstinna Messmann

Fortell litt om klubben og hva dere driver med?

Drammen viseklubb ble stiftet 10.11.2004. Drammen hadde en aktiv viseklubb på 70-tallet, men så ble det stille. I 2004 var vi noen «skapsangere» som mente det ville være på tide få i gang et visemiljø igjen. Medlemmene møtes hver mandag for å synge for hverandre, og sammen. På noen av møtene har vi en «kveldens artist» som får satt av god tid til egen opptreden. Kveldens artister kan være eksterne gjester eller klubbens egne medlemmer.

Da vi ikke kunne møtes fysisk under pandemien, så møttes vi på nettet. Da var det ikke lett å synge sammen, men vi holdt kontakten og sang for hverandre. Det har vært vanskelig å finne et egnet lokale, og vi har ofte måttet flytte mellom ulike steder. Nå har vi heldigvis fått en langsiktig avtale om bruk av Drammen Historielags hus «Strømsfjerdingen», en skolestue fra 1700-tallet.

Av og til arrangerer vi konserter med variert program. F.eks hadde vi en konsert med viser av Drammens store visedikter Jens Gunderssen. Her hadde vi besøk av grandnevøen Karl-Henrik Gunderssen, som kunne fortelle om sin grandonkels liv og virksomhet.

Noen av våre medlemmer lager egne viser, men det er ikke noe krav for å bli medlem. Klubben er åpen for alle som er interessert i visesang. Vi har også opptredener på institusjoner og for foreninger. Før pandemien hadde vi mange slike oppdrag, og nå begynner det endelig å ta seg opp igjen.

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid?

Det må være vår opptreden på 17. mai-festkonserten i Drammens Teater i 2019. Der fremførte vi visa om Drammens «nasjonalrett», Pølse og bløyta, skrevet av vårt medlem Bjørn Erik Kongslie. Et fullsatt teater sang med på refrenget av full hals, og etterpå fikk vi høre at mange mente at dette hadde vært festkonsertens høydepunkt.

Vi hadde også en periode der vi arrangerte åpen scene på Buddy i Drammen, og vi fikk besøk av
ivrige visesangere fra hele østlandet. Stedet ble desseverre lagt ned, og det var vanskelig å finne et nytt sted for disse arrangementene.

Drammen Teater Festkonsert 17. mai, 2019. Fra v.: Børge Johansen, Inger Elisabeth Schøne Johansen, Dag Hoftun Knutsen, Anne Sofie Halstvedt. Foto: Børre Eirik Helgerud

Hva er planene for høsten?

VI skal fortsette med ukentlige klubbkvelder, og forsøke å få til mer samspill og systematisk øving for å høyne den musikalske kvaliteten. I tillegg skal vi arrangere kurs i musikalsk historiefortellig i samarbeid med Skedsmo Viseklubb og Horten Viser og Annet.

Konsert, 30. mai i Strømsfjerdingen. Fra v.: Toril S. Tørmoen, Rita Jane Gulliksen, Dag Hoftum Knutsen, Liv Hilsen. Foto: Chrizstinna Messmann