Månedens klubb: Viseklubben i Molde - «Det Viser seg»

Viseklubben i Molde, “Det viser seg”, ble stiftet i 2016. De har temakvelder, minnekonserter og urframføringer av medlemmenes egne viser. De er stolte over å ha bygd opp en scene som oppleves trygg, og som gir svært god kontakt med tilhørerne. Vi tok en prat med Guttorm Eldøen.

Foto: Helene Lossius

 Fortell litt om klubben og hva dere driver med?

 Viseklubben i Molde «Det Viser seg» ble stiftet i 2016. Klubben har for tida ca 100 medlemmer. Klubben arrangerer 10 visekvelder i året med mellom 40 og 80 publikummere. Medlemskap koster 200 kr, og inngangsbilletten er 50 kr for medlemmer og 100 kr for andre. Vi holder til i en restaurant midt i byen på «SYD», og har arrangement vanligvis siste torsdagen i måneden. Et vanlig program er to økter med en visesanger/gruppe i hver økt. 

Foto: Helene Lossius

Deltagerne er i hovedsak amatører eller mer profesjonelle som er på vei opp eller ned i karrieren sin. Møre og Romsdal Fylkeskommune har en støtteordning slik at vi kan søke om honorar for profesjonelle musikere. Honorar utover dette er relativt beskjedent, så mye er basert på sang og spilleglede.

Ofte velger den som skal opptre sitt eget program. I tillegg har vi temakvelder. Nordnorsk, svensk, Dylan, Cohen og sommerviser, for å nevne noen. Vi har hatt minnekonsert for Anne Grethe Preus og Jan Teigen. Mange presenterer også selvlagde viser og vi har en rekke urframføringer. Vi har også hatt diktopplesning med lokale forfattere.

Vi er stolte over at vi har et lyttende publikum. Mange som har stått på scena vår opplever den som trygg, med svært god kontakt med tilhørerne. Det har ført til at mange uerfarne også våger seg opp på scena. Mange er scenevante, men de som aldri har stått alene og sunget foran et publikum kommer også. Til og med en som aldri hadde holdt i en mikrofon!

Vi prøver å få til et par allsanger hver visekveld, og hver gang trekker vi viseboka «Sang i Norge» på billetten.  

På grunn av lavbudsjettprofil er det stort sett lokale krefter som stiller opp. Vi har reist rundt i «Nye Molde kommune» til Midsund og til Nesset og opptrådt sammen med lokale krefter.

Kan du trekke fram et høydepunkt fra klubbens levetid? 

Høydepunktene er mange og varierer fra musikere som debuterte for  50- 60 år siden og som har turnert rundt i hele Norge, til unge lovende som har sin første debut hos oss. Jahn Teigens «Min første kjærlighet» har fått oss til å gråte, «Idas sommervise» til å kjenne sommeren, Dylans «Master of war» har rystet oss når Ukrainakrigen startet, og vi har funnet hverandre i allsanger med «Nordafor vårvise» og «Har du fyr».

Foto: Helene Lossius

Hva er planene framover?

Planene framover er å fortsette som før, men vi har ønske om flere forfattere som kommer og leser tekster. Vi har et godt voksent publikum og ønsker selvfølgelig flere medlemmer og gjerne flere unge. De er hjertelig velkommen på scena og som publikum!