Månedens artist: Ingrid Olava

Da Ingrid Olava flytta ut på landet etter store omveltninger i livet, løsna musikken i henne. Musikken ble til albumet, Blomster Og Post, som hun produserte selv, med Bjarne Stensli som co-produsent. Albumet slapp hun på sitt eget selskap, 1. september. Denne plata omfavner det norske språket - en erkjennelse som har kommet snikende.

Foto: Herman Ekendahl-Dreyer

Gratulerer med ny, nydelig skive! Fortell litt om plata.

Takk!

Denne skiva har bygd seg opp innvendig over flere år, egentlig. De siste fem årene av livet har vært preget av store omveltninger, jeg har fått barn, flytta på landet, tatt lappen, mista moren min og bygd hus, så det tok litt tid å gjenfinne et kunstnerisk rom.

I januar 2022 dro mannen min til Zagreb for å jobbe noen uker, da hadde vi flytta ut på landet i hytta vår, hvor vi bodde midlertidig mens huset ble bygget. Jeg skulle ikke spille særlig mange konserter i den perioden, bare venne barna til ny barnehage og være hjemmeværende. Men alt gikk overraskende lett, ungene holdt seg friske og plutselig hadde jeg flere uker på rad med tid til å jobbe hver dag. Etter en uke eller to var det som om noe løsna, og jeg så at det kom til å bli en plate av det.

Foto: Herman Ekendahl-Dreyer

I startfasen jobba jeg med låtene sammen med Bugge Wesseltoft på Frysja. Han spilte en vesentlig rolle i at jeg turte å stole på materialet. Bugge er et unikum, jeg er veldig takknemlig for at han brukte tid med meg.

Plata ble innspilt i september for et år siden, i Rainbow Studio i Oslo. Bass, trommer, vokal og piano er stort sett spilt inn samtidig, av Erland Dahlen, Jo Berger Myhre og meg. Bjarne Stensli var tekniker og co-produsent. Senere improviserte Kaja Fjellberg Pettersen og Lise Sørensen Voldsdal på henholdsvis cello og fele frem strykearrangementer. Bugge endte også med å legge noen nydelige orgler og synther på tre av sporene. I tillegg co-produserte Thea and the Wild og Cato Salsa låta som heter Fra din Hånd, der Thea synger og Cato spiller gitar. Samtlige musikere på albumet har en sterk personlig signatur og jeg er veldig stolt av å ha med hver enkelt av dem på laget.

Foto: Herman Ekendahl-Dreyer

Vi elsker at du synger hele plata på norsk! Hvorfor har du gradvis gått mer og mer over til å synge på norsk?

Det er veldig mange år siden erkjennelsen om at det kom til å bli nødvendig å skrive på norsk kom snikende. Det tok litt tid å gjennomføre det, bare. Det føltes som å begynne på nytt som tekstforfatter. Å skrive på morsmålet gjør deg rikere på nyanser, tror jeg, men er jo også mer uoversiktlig. Hvor ligger landskapet mitt nå? Den nye plata har sanger som tekstlig drar i litt ulike retninger, men jeg synes hver enkelt har en indre logikk. Jeg tror også jeg blir litt modigere, fordi den språklige intuisjonen er sterkere. Det er veldig spennende, og det føles som et mye mer bærekraftig utgangspunkt for å ha en fremtid som låtskriver.

Foto: Herman Ekendahl-Dreyer

Blir det noe livespilling framover? Fortell litt om hva vi kan forvente fra scenen? Og hvor skal vi dra for å se deg?

Jeg skal spille ganske mye, både med band, som trio med to cellister og solo, alt ettersom hvilket sted jeg skal til! Gleder meg fælt. Legger ved datoer!

9/9 - Stasjonen - Tønsberg

10/9 - Parkteateret - Oslo

14/9 - Ibsenhuset - Skien

28/9 - Øvre Eiker Bibliotek - Øvre Eiker

17/10 - Ole Bull Scene - Bergen

18/10 - Spor 5 - Stavanger

19/10 - Storstova - Bryne

3/11 - Løvenvold Theater - Ålesund

9/11 - Olavshallen - Trondheim

10/11 - Bakgården Kultur - Mosjøen

25/11 - Festiviteten - Hamar

30/11 - Sekkefabrikken Kulturhus - Slemmestad


Vi gleder oss også!

Ingrid Olava på Facebook

Ingrid Olava på Instagram